Så fungerar Sveriges lagar

Här hittar du allt som rör juridik, brott och straff

Misshandel – tips på hur man förebygger våldssituationer

Att råka ut för en misshandel är ett brott som ska polisanmälas när det inträffat. För att undvika misshandel finns det lite tips och råd man kan ta till sig.

Att undvika misshandel kan låta lätt, men i själva verket är det inte alltid det. Ofta är en misshandel ett ögonblicksverk man inte varit beredd på. Det finns flera olika typer av misshandel. En typ av misshandel är när förövaren är okänd. En annan misshandel kan vara en sådan som sker inom ett förhållande.

För att undvika att bli misshandlad finns det ändå tips och råd. Ett av dem är att vara observant på omgivningen man rör sig i. Det betyder inte att man ska gå och misstänka var och varannan medmänniska, det mår man inte bra av. Däremot kan man ibland ha en magkänsla om att någon inte är som den ska vara.

Förebygg eventuell misshandel med en självförsvarskurs

Då kan man exempelvis larma polisen som kan komma och ta hand om personen. Det kan ju exempelvis vara en påverkad person som gör att man känner obehag. Ett annat tips är att man lär sig någon form av självförsvar. Som tjej är det lätt att hitta exempelvis självförsvarskurser för tjejer. Dock är det precis lika vanligt att det är killar som kan bli misshandlade.

Hittar man inte någon självförsvarskurs att stärka sitt självförtroende med finns det andra alternativ. Ett sätt kan vara att ägna sig åt en kampsport. Då tränar man in olika saker så det till slut sitter i benmärgen hur man gör. Ser man någon annan råka ut för en misshandel är det viktigt att ringa. Att alltid ha mobilen nära kan vara något som kan vara till stor nytta. Dessutom kan man fota eller filma om man har möjlighet. Det kan sedan bli bevismaterial om det skulle bli en rättegång.

8 Feb 2024