Så fungerar Sveriges lagar

Här hittar du allt som rör juridik, brott och straff

Arbete i Sverige, men behöver arbetstillstånd?

Har du blivit erbjuden ett arbete i Sverige men saknar arbetstillstånd? Eller har ditt företag en tjänst för någon utanför EU, som behöver ett arbetstillstånd? Få hjälp med ansökningen.

Ibland finns den kompetens man behöver i ett företag, långt bort. Det kan vara en specialistkompetens som inte går att hitta i landet, eller en erfarenhet som saknas hemmavid. Ditt företag kanske har hittat den perfekta kandidaten, i en annan del av världen och erbjuder hen jobbet.

Men för att det ska bli verklighet krävs ett arbetstillstånd. Man kan locka med bra lön och andra förmåner, men främst vill man att alla papper ska vara iordning. Ta hjälp med att söka arbetstillstånd för din rekrytering. Det blir betydligt lättare att locka hit och ta emot arbetskraft när tillståndet är klart.

Vad krävs för att få arbetstillstånd?

Att göra ansökningen korrekt från början sparar mycket tid. Ta hjälp av en erfaren juridisk firma som lotsar dig förbi all pappersexercis och regelverk. Tillsammans kommer ni både ha större chans att få tillståndet beviljat och slippa dra det i långbänk. En jurist tittar på ansökan och gör en förhandsanalys och föreslår en lösning. Man kontrollerar också att den aktuella tjänsten utlysts på korrekt vis och att alla handlingar som krävs finns tillgängliga.

Firman tar då fram ett anställningserbjudande i enlighet med kollektivavtalen. De kontakter som krävs med det berörda landets ambassad och ambassaden i Sverige sköts av personal på juristfirman. Man kan få hjälp med att se över vilka försäkringar och annat som kan behövas inför ankomsten till Sverige. Migrationsverket kan komma med förfrågningar - firman hanterar dessa samt eventuella kompletteringar. Ärendet följs upp och du får aktuell status fram till att beslut är fattat hos Migrationsverket.

Att ansöka om arbetstillstånd som privatperson?

Har du fått ett jobberbjudande i Sverige, men saknar arbetstillstånd? Det kan vara bra att känna till vad som krävs för att få ett sådant tillstånd. Ta hjälp av en juristbyrå som har lång erfarenhet av vilka krav som ställs.

Några krav är till exempel att du ska ha ett giltigt pass, och du ska ha erbjudits arbete. Arbetet och lönen ska vara på samma nivå som kollektivavtalen inom branschen. Det arbete du har erbjudits ska göra det möjligt för dig att försörja dig i Sverige. Ett minimikrav är en lön före skatt på minst 13 000 kr. Arbetsgivaren ska också teckna sjukförsäkring och livförsäkring för dig när du väl börjar arbeta, liksom trygghetsförsäkring och tjänstepensionsförsäkring.

5 Oct 2020