Så fungerar Sveriges lagar

Här hittar du allt som rör juridik, brott och straff

Besvärligt läge att vara misstänkt

Det är verkligen inget drömläge att bli beskylld, eller vara misstänkt, för ett brott. Plötsligt befinner man sig i hetluften, blir synad och kollad och ska redogöra för alla detaljer.

Det är mycket man glömmer. Vad åt du till middag förra onsdagen? När man blir misstänkt för att ha begått en olaglig handling, måste man plötsligt redogöra väldigt detaljerat för sina förehavanden. Vem som helst kan bli skärrad och nervös inför ett förhör, oavsett om man är skyldig eller helt oskyldig till det man anklagas för. Du har faktiskt rätt till en försvarsadvokat direkt, om du ska vara med om ett polisförhör.

Advokaten hjälper dig hela vägen

Det första du ska göra är att kontakta advokat när du är misstänkt för brott. Du får då professionell hjälp av en utbildad jurist, som har många års vana vid den situation som är ny för dig. Det är tryggt, och du kan med ordning och värdighet få chans att ge din version av händelserna. Blir det rättegång, finns advokaten med där också.

Det är en del av Sveriges rättssystem att man får en försvarare även om man faktiskt är skyldig. Det kan finnas förmildrande omständigheter, och kanske orkar man inte framföra alla sina synpunkter för att man inte mår så bra. Advokaten kan tala för dig och värna om din sak på ett trovärdigt och sakligt sätt. Om du blir skyldig till att betala skadestånd kan advokaten försöka få ner summan. Blir du friad, och någon annan är skyldig, kanske du får skadestånd.

2 Mar 2021